Kako pravilno izbrati teniški lopar

Verjetno se vam na prvi pogled vsi teniški loparji zdijo enaki. Kljub temu pa različne karakteristike določajo različen stil igre, zato lahko pravilna izbira loparja izjemno pripomore k izboljšanju vaše igre.

V nadaljevanju je opisano, kako pomembni so velikost glave, teža, težišče, velikost ročaja, debelina okvirja ter vzorec in napetost strun. Šele takrat boste razumeli, kako pomembno je, da izberete lopar, ki ustreza vašemu načinu igranja. 

1. Kašen učinek ima vzorec strun na igro?

Vzorec oz. razporeditev strun nam pove število vzdolžnih in prečnih strun loparja. Če kupujete lopar 16 × 18, to pomeni, da ima 16 vzdolžnih in 18 prečnih strun. 

Lopar z vzorcem 16 × 18 oz. 19 da igralcu pri udarcu več moči in tudi več »spina«, saj je vzorec napenjanja redkejši. Ker so strune med seboj bolj razmaknjene in posledično bolj elastične, se žogica pri udarcu odbije z večjo močjo. Ta vzorec je priporočljiv predvsem za mlajše in starejše igralce, saj zraven večje moči in »spina« daje tudi boljši občutek pri igranju. 

Pri vzorcu 18 × 20 ima lopar več vzdolžnih in prečnih strun, kar omogoča večjo vzdržljivost strun in večji nadzor nad žogico. Ne omogoča pa takšne moči in »spina« kot vzorec 16 × 18. Ta vzorec je priporočljiv za igralce z močnejšim udarcem in vse, ki imajo radi več nadzora pri igri. 

2. Zakaj je pomembna velikost glave loparja?

Izbira velikosti glave je eden pomembnejših elementov pri nakupu loparja. Velikost glave določa, koliko moči lahko razvijete pri udarcu – večja ko je glava, večja bo moč udarca.

Igralci z natančnejšimi udarci, bodo izbrali manjšo velikost glave, saj ta zagotavlja večji nadzor nad žogico. Začetniki in slabši igralci pa bodo izbrali večjo velikost glave, saj je posledično idealna točka zadetja žogice (angl. sweet spot) večja, lopar pa tako odpušča in popravlja vaše napake. Velikosti glave loparja se giblje nekje med 85 palcev in 115 palcev oz. med 548 cm2 in 742 cm2.

3. Kako teža in težišče loparja vplivata na način igre?

Teža loparja vpliva na moč udarca in tudi na nadzor nad žogico. Težji loparji zagotavljajo več moči, so stabilnejši in ustvarjajo manj vibracij pri udarcih. Z lažjim loparjem bo vaš zamah hitrejši, igranje pa lahkotnejše. Vendar lažji loparji ustvarjajo več vibracij. Teža loparja se giblje nekje med 260 g in 325 g, pri tekmovalcih je ta celo nekoliko višja.

Težišče loparja zelo vpliva na način igre. Loparji, ki so lažji (od 260 g do 295 g) in imajo težišče v glavi, so primernejši za začetnike in slabše igralce, saj omogočajo hitrejši zamah in proizvedejo večjo moč pri udarcu – posledično pri igri porabite manj energije. Loparji s težiščem na sredini so primernejši za boljše igralce, saj zagotavljajo odlično razmerje med močjo in nadzorom. Loparji, ki so težji (od 300 g do 325 g) in imajo težišče v ročaju, so primerni za zelo dobre igralce, saj razvijejo večjo moč, zagotavljajo več nadzora in ustvarjajo manj vibracij.

Težišče Loparja

4. Kakšno velikost ročaja izbrati?

Velikost ročaja je odvisna od velikosti dlani, zato je zelo pomembno, da izberete ročaj, ki bo najbolj udoben za držanje in igranje. Izbira napačnega ročaja vas bo ovirala pri igranju, saj ne boste imeli pravega občutka, trpela bo vaša natančnost in tudi moč udarca, najbolj pa vaša roka.

Velikost ročaja najlažje izberete tako, da lopar primete v dlan in se na podlagi tega odločite, ali vam velikost ustreza ali ne. Pomembno je, da se prsti ne prekrivajo. Velikosti ročajev se gibljejo med L0 (najožji ročaj) in L5 (najdebelejši ročaj).

Zakaj je pomembna velikost ročaja

5. Ali je pomembno, kakšno debelino okvirja izberem?

Z debelino okvirja se veča moč loparja. Debelejši okvirji (28 mm ali več) so odlična izbira za začetnike in starejše, ki imajo kratek in počasen zamah, saj le tako dobijo dovolj moči iz loparja. Tanjši loparji zagotavljajo večji nadzor, vendar zahtevajo boljšo tehniko igranja – dolg in hiter zamah. Srednja debelina loparja – med 24 mm in 25 mm – pa zagotavlja odlično razmerje med močjo in nadzorom, zato so taki loparji primerni za večino rekreativnih igralcev.

Debelina okvirja teniškega loparja

6. Kako na igro vpliva napetost strun?

Ko veste, kateri lopar boste kupili, se morate še odločiti, kako močno naj bodo napete strune. Napetost strun loparja vpliva na občutek in nadzor pri igranju.

Kakšno napetost izbrati, je odvisno od vašega stila igre. Manjša napetost strun (od 24 kg do 23 kg ) omogoča večjo moč in boljši »spin udarec«. Bolj napet lopar (od 26 kg do 25 kg) pa omogoča večji nadzor in stabilnost nad žogico, medtem ko srednja napetost strun (od 25 kg do 24 kg) zagotavlja dobro razmerje med nadzorom in močjo udarca.

Napetost loparja

Iščete zanesljivega in kakovostnega serviserja?

Iščete zanesljivega in kakovostnega
serviserja?