SERVIS GIZO SE PREDSTAVI

Z veliko vaje nastane mojster!

“Ko pogledam nazaj na svoje otroštvo, sem spomnim, da sem si že od nekdaj rad umazal roke šmirom. Da imam »talent« za popravljanje koles, sem prvič ugotovil, ko sem se lotil flikanja zračnice na svojem srebrnem poniju. V kleti sem poiskal očetovo kišto z orodjem, vzel ploščati šraufencigerflike in že sem zavihal rokave.

Že stokrat sem videl, kako so to počeli starejši fantje, in mislil sem si, da bo to res mala malicaVse je potekalo kot po maslu: snel sem plašč, vedro napolnil z vodo in napihnil zračnico ter jo potopil v vedro, da bi ugotovil, na katerem delu izpušča zrak.

Nato sem zbrusil predel, kjer je bila luknja, in ga namazal z lepilom. Žal lepilo zaradi moje otroške zagnanosti ni imelo dovolj časa, da bi se posušilo. Še enkrat sem nalepil fliko, jo obtežil (kot sem to videl delati druge), da bi čim bolj prijela, toda spet sem zaradi svoje nestrpnosti prehitro odlepil zaščitno folijo in posledično odtrgal del flike.

Dodal sem še malo lepila in nekako zakrpal zračnico. Sledilo je nameščanje plašča in zračnice na felno. Tokrat je vse potekalo gladko. Na koncu, ko je šel plašč že težje gor, sem si pomagal s ploščatim šraufencigrom, da bi dobil plašč na felno. Tako, plašč in zračnica sta bila nameščena. Napolnil sem jo in presenečeno ugotovil, da nekje še zmeraj pušča. V čem je težava? Saj sem vendar vse naredil po pravilih. 

Zaradi svoje vztrajnosti in želje po tem, da bi si sam zakrpal zračnico, sem vse postopke (še kar nekajkrat) ponovil. Prvič mi namreč ni bilo jasno, da si z izvijačem delam nove luknje. Poleg tega je bilo treba iz platišča odstraniti še trn. Še dobro, da je oče delal v Ferromotu in priskrbel flike, kajti  zaloga se je z mojim podvigom hitro bližala h koncu. Ko mi je po ne vem koliko urah in nešteto poskusih le uspelo, sem začutil nepopisno veselje in ponos. Počutil sem se kot legendarni Eddy Merckx – petkratni zmagovalec kolesarske dirke po Franciji – in se z dvignjeno glavo zmagoslavno popeljal po naši ulici. 

Vse te izkušnje iz otroštva so me pripeljale do tega, da sem se iz kleti preselil v svoj servis. Tam danes ne popravljam samo koles, ampak poskrbim tudi za to, da bo vaša smučarska oprema odlično pripravljena in loparji napeti.”